top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverDe Backer Michel

De award winnaar

Bijgewerkt op: 10 mrt. 2021

Als huwelijksfotograaf heb ik het voorbije decennia al heel wat ervaringen opgedaan. Dan heb je al veel gezien en kan je de evolutie van de job als huwelijksfotograaf doorheen de jaren wel inzien. Jaar na jaar zie je de sector groeien. Dit met kwalitatieve en minder kwalitatieve fotografen. En er zijn er die komen en er zijn er die gaan. Het sprookje van op een makkelijke manier geld te verdienen omdat je een spiegelreflex kocht doet velen snel de das om. En gelukkig maar. De prijzen variëren enorm van fotograaf tot fotograaf. En dat mag je heel letterlijk nemen. Er zijn er die zichzelf huwelijksfotograaf noemen en voor 250€ hele dag je huwelijk vastleggen en er zijn er die daar 2500€ voor vragen ook. Bij Mc Donalds kost een menu 10€ terwijl dat in een sterrenzaak 150€ zal kosten. Je hebt in beide opties gegeten en hierbij houd de vergelijking dan ook op.



Laatste jaren merk ik ook op dat er al maar meer "awards" zijn voor de 'beste" huwelijksfotograaf, in Europa, in de wereld, in België, Benelux,... Een beker of status die ik helaas nog nooit heb gewonnen. Mogelijks ben ik niet goed genoeg voor een dergelijke prijs in ontvangst te nemen en er dan de komende jaren mee te pronken en me op die manier als de "beste" te kunnen verkopen. Helaas loopt het net iets anders. Bepaalde periodes van het jaar zit de mailbox aardig vol met vragen tot deelname van de zoveelste organisatie. Toen ik ze de eerste malen heb ontvangen dacht ik bij mezelf. Fijn dat ze mijn werk kennen en interesse hebben. Tot je verder gaat naar de website en de prijzen voor deelname bekijkt. Per ingezonden foto betaal je dan een niet onaardig bedrag waarbij het dus heel duidelijk wordt, hoe meer je de organisatie gaat financieren hoe groter de kans wordt dat je een "prijs" wint. Het gaat hier dus duidelijk niet uit interesse of naar de mogelijkheid om de beste foto te gaan belonen. Maar puur om een verkiezing die her en der per kwartaal een hele hoop "winnaars" kent of jaarlijks een aantal uitpikt. Zou ik ook een lifetime award kunnen verkrijgen? Sommige fotografen hebben er zo al meer dan 30 kunnen verzamelen! De vraag ik me dan ook stel met dergelijke praktijken is wat zo een prijs waard is als blijkt dat het enkel een misleiding is van trouwende koppels.


Kies gewoon een fotograaf die bij je past wat betreft stijl en eventueel persoonlijkheid. Want je mag niet vergeten dat hij in vele gevallen een hele dag aan jullie zijde te vinden is. Al dan niet tot vervelends toe. Een huwelijksfotograaf die kwaliteit aanbied kost je geld maar het is wel iemand die voor jullie een blijvende herinnering op papier, usb of eender wat zet.




53 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page